De dagen tussen een overlijden en de uitvaart zijn heftig, emotioneel en de kans is aanwezig dat de nabestaanden die zijn doorgekomen op een overlevingsstand. Pas na de uitvaart, wanneer men het ‘gewone leven’ weer voorzichtig probeert op te pakken, is er vaak tijd en ruimte om te rouwen. De leegte en het gemis zijn voelbaar. In de praktijk zien we dat het steun kan bieden om het verdriet te delen met familieleden of andere lotgenoten. Mocht u hier meer hulp of begeleiding bij nodig hebben, neemt u dan contact met ons op. Wij kunnen u dan in contact brengen met organisaties die u hierbij kunnen helpen.
Hoewel er voorafgaand aan de begrafenis of crematie al zoveel geregeld moet worden, ontkomt u er niet aan dat er ook na afloop van de uitvaart nog een aantal dingen moeten gebeuren. Zo is er waarschijnlijk nog papierwerk dat uw aandacht nodig heeft, kunt u de rekening van de uitvaart nog verwachten en mogelijk zijn er ook nog verzekeringszaken die spelen. Gelukkig hoeft u niet alles meteen te regelen, sommige dingen kunnen ook even wachten.
Na de begrafenis is het mogelijk een grafsteen of –gedenkteken te plaatsen op het graf van uw dierbare. Hoewel er aan bepaalde richtlijnen moet worden voldaan, is er tegenwoordig veel mogelijk. Denk aan een traditionele grafsteen of natuursteen, maar ook hout, rvs of glas is mogelijk. U hoeft niet meteen te beslissen, dit kunt u op uw eigen tempo doen. Als u het prettig vindt, kunnen wij tot die tijd voor u een tijdelijke grafmarkering verzorgen. Hierop staan de naam en de geboorte- en sterfdatum van de overledene. Zo heeft u alle tijd om een mooi gedenkteken uit te zoeken en te laten maken. Heeft u hulp nodig bij het uitzoeken? Wij verwijzen u graag naar een betrouwbare expert bij u in de buurt.
Na de crematie blijft de as van de overledene over. Enkele weken na de crematie nodigen wij u per post uit om een afspraak te maken om de as van uw dierbare op te halen. De wet verplicht dat het crematorium de as een maand bewaart. U kunt die maand gebruiken om rustig na te denken over wat u wilt dat er met de as gebeurt. Het is mogelijk om de as te laten verstrooien bij het crematorium, maar u kunt de as ook zelf verstrooien. En dit mag ook op een andere, meer persoonlijke plek. Vergeet dan niet om eerst toestemming te vragen aan de eigenaar van de grond. U kunt de as ook bewaren in een urn. Deze urn kunt u zelf bewaren of, tegen betaling, laten bijzetten in de urnenmuur of urnentuin van het crematorium. Denkt u ook aan de mogelijkheid om (een deel van) de as te laten verwerken in een sieraad. Wilt u inspiratie of wilt u weten wat er allemaal mag en kan? Wij informeren en adviseren u graag over de mogelijkheden.
Heeft u vragen of speciale wensen? Neem gerust contact met ons op via:
020 - 453 71 16 info@uitvaartverzorgingmyosotis.nlOverlijden melden?